Böjtöléssel a lerakódások ellen!
A böjtölés sokkal több, mint egy terápiás módszer az egészségügyi problémák legyőzésére. Egy csodálatos eszköz az életkedv általános fokozására. A tudomány rájött, hogy a böjtölő test fokozza a növekedési hormon kibocsátását, ami együtt jár a hangulat javulásával.
A böjtöléssel a régi lerakódásokat távolítjuk el. A szem íriszében pigmentfoltokban mutatkoznak meg a lerakódások. A böjt takarító, salaktalanító, újjáteremtő munkájával egy fordított folyamatot indít el. A szervezet megpróbálja visszafordítani a lerakódási folyamatokat. Ami utoljára került a kötőszövetekbe azt fogja elsőként lebontani. Minden egyes böjti nappal egyre mélyebben hatol a raktárakba. A szervezet rétegről rétegre eltávolítja mindazt, ami az évek során felhalmozódott, a raktározó szövetet lebontja, és a véren keresztül az anyagcserébe juttatja. Először a salakanyagokat, majd a zsírokat bontja le és égeti el. Ezért a testnek böjt idején mindig elegendő tüzelőanyag áll rendelkezésére.
A böjt a természetgyógyászat egyik jelentős eszköze.
Az anyagi jólétnek elkötelezett világunkban a böjtölés elsődleges motivációja a testről való gondoskodás.
A szellem és lélek pozitív reakciói a böjt testi eredményeiből következnek. Ha a szervezet szállítószövetei megtisztulnak, és regenerálódnak, a gondolkodás könnyebbé és gyorsabbá válik. Ezáltal javítható az emlékezet.
A böjt egyfajta szabad és kötetlen állapotot jelent, amikor a gyógyulás belülről, rendkívül passzív módon történik.
Akiknek nem javasolt a böjt
Nem ajánlatos, hogy egyedül böjtöljenek a lelki beteg emberek. A pszichoterápia keretén belül mindig megfontolandó a böjt elkezdése. A krónikus soványságot okozó korképeknél, mint például a pajzsmirigy-túlműködés, a tüdővész, a rák és az AIDS-betegség utolsó stádiumában nem ajánlott böjtölni.
Terhesség és szoptatás idején tilos a méregtelenítés! A fejlődő szervezetnek az anya véréből kell felépülnie, böjtnél pedig a méregtelenítés nagy része a véráramon keresztül történik.
A terhességre való felkészüléshez viszont ideális a böjt. A terhesség és szoptatás utáni regenerációra nincs jobb módszer a böjtölésnél.
Ha a lakosság nagy része rendszeresen böjtölne, bizonyos kórképeket, mint a köszvény és a reuma, el is felejthetnénk. Ritkábbá válnának a vérnyomásproblémák, a torokgyulladás és a szívinfarktus is. Szükségtelenné válna a vese, a szív és más szervek pótlása, mivel saját szerveinknek sokkal nagyobb esélyük lenne a regenerálódásra.
Idővel csökkenne az allergia, és az autoaggresszív betegségek is.
Milyen tüneteken segít a böjt?
A legegyszerűbben és leggyorsabban az influenzás eredetű fertőzések és az egyszerűbb gyomorrontás győzhető le. A reumatikus panaszoknál már sokkal nagyobb kitartásra van szükség, gyakran sok k*rára van szükség.
Jól kézben tartható böjttel a köszvény és a kettestípusú cukorbetegség.
Megszüntethetők a májproblémák, gyakran még súlyos estekben is. A hasnyálmirigy is jól reagál a k*rára.
A magas vérnyomás és az abból következő szívproblémák böjttel gyorsan javulnak.
Mi ártalmas böjt idején?
Böjt idején természetesen minden olyan dolog ártalmas, ami egyébként is árt a szervezetnek, mint például a stressz és az izgalom. A hagyományos gyógyszereket nagy elővigyázatossággal kell használni böjt idején. Ha orvos írta fel, akkor neki is kell szüneteltetnie a szedését.
Természetesen az élvezeti szerek, mint az alkohol, a nikotin vagy a koffein a méregtelenítés alatt is ártalmasak. Aki tovább dohányzik vagy iszik, az jobb, ha inkább nem böjtöl, különben többet árt magának, mint amennyit használ. Ártalmas a rossz levegő és a rossz minőségi ivóvíz is.
A böjt alatt egyre érzékenyebbé váló szervezet a környezeti szennyeződéseket és más ártalmakat sokkal jobban érzékeli, mint a hétköznapok során.
Milyen gyakran lehet, vagy kell böjtölni?
Legjobb, ha rendszeresen böjtölünk, de nem gyakrabban, mint évente kétszer. A rendszeresen böjtölőknek a tavaszi és az őszi böjt vált be. Az első tapasztalatok megszerzésére a 6-14 napos böjt mutatkozik a legalkalmasabbnak. Később meghosszabbíthatjuk 4 hétre, ha megfelelő tartalékaink vannak. Ilyen esetekben sem szabad elfelejtkezni a megfelelő vitamin pótlásról, hiszen a böjtölés során jóval kevesebb jut a szervezetbe ezekből az értékes tápanyagokból!
Milyen problémákkal találkozhatunk a böjt során?
Ne csodálkozzunk, hogy a böjt alatt talán valamivel gyakoribb a hangulatváltozás, mint a mindennapokban. Mivel az élelmiszerek bevitelének csökkentésével a vitamin és ásványi anyagok bevitele is csökken, így jóval fáradékonyabbnak, gyengébbnek érezhetjük magunkat. Éppen ezért, ha nem jut elég idő az alvásra és a regenerációra, a szervezetet és az idegeket komoly veszély fenyegeti. Az alváshiány fáradtság formájában is jelentkezhet, ezért jó lenne, ha kielégítenénk alvásigényünket, amikor csak lehetséges. Ajánlott napközben is aludni, nem csak a böjt idején, de akkor különösen.
Igyon vizet üres gyomorra!
Japánban manapság népszerűm, hogy minden reggel, közvetlenül ébredés után vizet isznak. A vízk*rát nagyon sikeresnek találta egy japán orvosi társaság, mintegy 100 százalékos gyógyulás az alábbi betegségekre:
Fejfájás, testi fájdalom, szívrendszer, reuma, gyors szívverés, epilepszia, túlsúly, asztma, tbc,
Agyhártyagyulladás, vese és vizelési betegségek, hányás, gyomorpanaszok, hasmenés, aranyér, cukorbetegség, székrekedés, mindenfajta szembetegség, méh, rák, menszesz problémák, orr-fül gége betegségek.
Kezelési módszer:
ahogy reggel felébred, mielőtt fogat mosna, igyon meg 4 x 1,6 dl vizet (kb. 6,5 dl)
mosson fogat, de legalább 45 percig semmi ne igyon vagy egyen
45 perc eltelte után ehet, ihat, mint normálisan szokott
A reggeli, ebéd vagy vacsora elfogyasztása után 2 óra hosszat semmit ne egyen, vagy igyon
Azok, akik idősek vagy betegek és képtelenek egyszerre 4 pohár vizet meginni, akkor az elején kezdjék kis mennyiséggel és fokozatosan érjenek el a 4 pohár víz megivásához naponta.
A fentiekben felsorolt gyógymód kigyógyítja a betegeket bajaikból, és mindenki egészségesen élhet.
A reumás betegek a fenti kezelést az első héten csak 3 napig csinálják, és a második héttől már minden nap csinálhatják.
Ennek a kezelésnek nincsenek mellékhatásai, legfeljebb az elején gyakrabban kell pisilni.
Az a legjobb, ha folytatjuk ezt a k*rát, és mindennapi életünk szerves részévé tesszük
IGYON VIZET, MARADJON EGÉSZSÉGES ÉS AKTÍV
A kínaiak és japánok forró teát isznak étkezéskor – mi hidegvizet. Itt volna az ideje, hogy mi is megváltoztassuk ivási szokásainkat étkezés alatt. Semmit sem veszítünk, csak nyerünk.
Azoknak, akik hideg vizet szeretnek inni, szól ez a cikk. Jó érzés egy pohár hideg víz, étkezés után. Habár a hidegvíz az elfogyasztott ételben levő zsiradékot megkeményíti. Ez lelassítja az emésztést. Amint a megkeményedett anyag savra reagál, szétbomlik és a belekben gyorsabban, felszívódik, mint az elfogyasztott étel maga. Ez nagyon hamar zsírrá változik, és rákhoz vezet. Jobb lenne, ha meleg leveset, vagy meleg vizet inna étkezés után.
Komoly figyelmeztetés szívrohamokkal kapcsolatban: A nőknek tudniuk kell, hogy nem minden szívroham a bal karban jelentkező fájdalommal kezdődik. Figyeljem az álkapocsban jelentkező fájdalomra. Nem feltétlenül mellkasi fájdalommal jelentkezik a szívroham. Hányinger, erős izzadás szintén gyakori szimptóma. Azoknak az embereknek a 60 %-a, akiket alváskor ér a szívroham, már a többet nem ébrednek fel. Az álkapocsban jelentkező fájdalom azzal felébreszt még mély álomból is.
Figyeljünk önmagunkra, minél többet tudunk, annál nagyobb esélyünk van a túlélésre.
A szódabikarbónáról, mint régi-új csodaszer
Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható: a konyhában, főzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tőle.
Mindig tartsunk belőle otthon!
Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható.
Tisztítja a kezet
Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle.
Ha pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.
Szagelnyelő
Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti, a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot.
Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.
Könnyíti az emésztést
Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés
közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek
Fertőtlenít
Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát.
Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel.
Továbbá:
- Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.
- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
- Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
- Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tisztavíz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
- A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
- Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
- Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
- Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
- A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le. A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
- Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
- Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.
Szódabikarbóna-k*ra
Az ünnepi eszem-iszomot követően sokan már a tisztítók*rák felé kacsingatnak. Időnként mindenki szükségét érzi annak, hogy életminőségén változtasson, anyagcsere-folyamatait mozgósítsa, belső szerveit, pedig általános frissítésnek vesse alá.
A megszámlálhatatlan méregtelenítő-, salaktalanító- és tisztító k*ra útvesztőjében a legtöbben tanácstalanul botorkálnak. Melyiket- és miért válasszák? Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében érdemes egy háromhetes szódabikarbóna k*rát kipróbálni. Az étkezési szódabikarbóna számtalan jótékony hatással rendelkezik. Nagyanyáink előszeretettel alkalmazták a szódabikarbónás lábáztatást. Különösen gyulladások, fertőzések, cukorbetegség, a szervezet savasodása, reuma és az immunrendszer gyengesége esetén ajánlott.
A 21 napos kezelés során, napi háromszori alkalommal kell szódabikarbónát magunkhoz venni. Ébredést követően, éhgyomorra egy kiskanálnyit oldjunk fel kettő deci langyos vízben. Az ezt követő 15 percben minden alkalommal igyunk meg egy nagy pohár hideg vizet, amibe csepegtessünk 10 csepp citromlevet. Majd ebéd és vacsora előtt 15-20 perccel, három csipetnyit tegyünk a vízbe. A k*ra ideje alatt némi étrendváltoztatásra is szükség van, mivel a szódabikarbóna lúgosító hatással rendelkezik. Táplálkozásunkba iktassuk be a lúgosító étrendet. Együnk minél több burgonyát, csíraféléket, zöldséget és gyümölcsöt, és kerüljük a savasító húsféléket, fehér cukrot, fehér lisztet, tojást és sajtot. A k*rát bármely évszakban elkezdhetjük, de táplálkozás szakértők szerint a legideálisabb tavasszal
Különösen gyulladások, fertőzések, cukorbetegség, a szervezet savasodása, reuma és az immunrendszer gyengesége esetén ajánlott.
Miért érdemes paradicsomot fogyasztani?
Piros, kerek, finom és egészséges.
Több fajtája ismeretes, a törpe koraitól az őszi nagy termésű paradicsomig. Színben, ízben is vannak különbözőek, ki-ki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelőt.
Furcsa táplálékunk a paradicsom. Akinek segít, azt egészségessé teszi, akár a legsúlyosabb önpusztító betegségekkel szemben is véd. Mindent megad a testnek, hogy elérje a gyógyulást, de vannak olyanok is, akik nem fogyaszthatják, mert allergiás reakciókat is kiválthat. Szerencsére ők vannak kisebb számban. A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését, megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. A paradicsom nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész testre.
A nélkülözhetetlen A – vitamin, forrás
A paradicsomlében sok az A - vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi rendszerében. Szintén A - vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül hatékony a bőrproblémák gyógyításában, és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik az ibolyántúli sugarak káros hatásainak helyreállításában.
Segíti emésztésünket
Az emésztés serkentését egy olyan anyag segíti elő, ami megfőzve igencsak veszélyes a kiválasztó szervekre, mert homok vagy kő formájában lerakodik. Ez az oxálsav. Kevés mennyiségben, nyersen szinte elengedhetetlen azok számára, akik emésztési zavarokkal küzdenek. A paradicsom is tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez más savakkal is hozzájárul.
Egy görbe este, egy-két szem paradicsom másnap
Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomlének, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat. Ez részben szintén A - vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz. Káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak, hogy a benne levő mérget is képes eltávolítani. Kitűnően együttműködik a zöldbab lével, bármely vegyi anyag szervezetből történő eltávolításában.
Gyógyító pakolás
A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is jó hatással van a testre. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul. Hihetetlen mi mindenre gyógyír ez a zöldségféle. Azért a legfinomabb és a legegészségesebb mindig az otthon, bio körülmények között termesztett paradicsom, bár munkaigényes, de a fenti sorokat olvasva, mindenképpen megéri a fáradságot.
Segít a brokkoli az alattomos betegséggel szemben
A brokkoli egyik hatóanyaga gátolja egy kevéssé ismert, de nagyon veszélyes tüdőbetegség kialakulását - állapították meg amerikai tudósok.
A főképpen dohányzókat veszélyeztető krónikus obstruktív légúti betegség (nemzetközileg elfogadott rövidítése COPD) az Egészségügyi Világszervezet egy korábbi előrejelzése szerint 2010-re a negyedik leggyakoribb halálok lesz Európában. A betegség a légutak szűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, a tüdő teljesítményének gyors romlásával jár, és sok esetben halállal végződik.
Amerikai tudósok kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a brokkoliban található szulforafán nevű anyag serkenti az NFR2 jelű gén működését, ami segíti a tüdősejteket a mérgező anyagok károkozásának kivédésében.
A Johns Hopkins Egyetem szakemberei azt tapasztalták, hogy az előrehaladott krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő dohányosok szervezetében az NFR2 működési szintje nagyon alacsony, így nem tudja beindítani azokat a folyamatokat, amelyek a sejteket rongáló mérgek eltávolításához szükségesek.
A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a brokkoliban is megtalálható szulforafán helyreállította a gén működésének normális szintjét a korábban cigarettafüstnek kitett sejtekben. A tudósok szerint a folyamat elősegítésével képesek lehetnek megakadályozni az COPD súlyosabbá válását.
Korábban egereken végzett kísérletekben figyelték meg, hogy az NFR2 gén működésének gátolása az emfizéma vagy tüdőtágulat gyors kialakulását segíti elő. Ez a COPD egyik tünete, úgynevezett levegőcsapdák alakulnak ki a tüdőben, amelyek feszítik a léghólyagocskák falát, majd ha azok nem bírják a nyomást, megrepednek, szétnyílnak. Ezzel csökken a hasznos légzőfelület nagysága.
Más vizsgálatokban a szulforafán az erek cukorbetegség miatti károsodása ellen is hatékonynak bizonyult. Egyes tanulmányok a brokkolinak szívroham és szélütés elleni hatást is tulajdonítanak.