Szörpök
Akácvirág-szörp
Hozzávalók:
70 dkg akácvirág
6 l víz
3 közepes citrom
25 dkg akácméz
1,5 kg cukor
1 ek aszkorbinsav
szalicil.
Elkészítése: A virágot 15-20 percre vízbe teszem, erősen rázva kimosom a bogarak miatt. A cukrot kevés vízzel feloldom lángon, majd a többivel felöntöm, belekarikázom héjastul a citromot, beleöntöm a citromsavat, és amikor kezd hűlni az akácmézet is elkavarom benne. majd legvégül a virágokat. 2-3 nap alatt összeérnek az ízek, ekkor beleszűröm tüllön a kifőzött üvegeibe.
A szalicilt itt sem bele keverem, mert erősen rákkeltő, hanem az üveg nyakát záró celofánra kenem szét, arra terítem a következő réteg celofánt, vagy az üveg külső száját kenem át alaposan vele, ha más zárást adok neki. Rendkívül ízletes, és különleges üdítő készíthető belőle, és nyári italok keverésénél is gondolhatunk rá!
[szerkesztés]
Almaszörp
(Főzött szörp) Elkészítési idő: 40-60 perc
Hozzávalók:
alma,
kristálycukor,
citrom,
szegfűszeg,
fahéj.
Elkészítés: Az almaszörp készítéséhez a legmegfelelőbb a kissé savanykás ízű, ún. borízű alma. A jól megmosott almákat négybe vágjuk, és azonnal citromos hideg vízbe tesszük, hogy ne barnulhassanak. Ezután az almát zománcozott lábasba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, és puhára főzzük. Finom szűrőn vagy ruhán keresztül átszűrjük. Pontosan lemérjük a kapott almalevet, és minden liter léhez számítva 50 dkg krisztálycukrot veszünk, amelyet a lébe keverve erős tűzön felforralunk, majd takaréklángon még 25-30 percig főzzük. Főzőedényében hagyjuk kihűlni, majd üvegekbe téve, kevés szalicilt hintünk a tetejére és légmentesen lezárjuk. Ízlés szerint az alma főzésekor fűszerezhetjük kevés szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal is.
[szerkesztés]
Ananász-szörp
Hozzávalók:
1 liter cukorszörp (50%-os),
50 dkg friss, reszelt ananászgyümölcs,
3 narancs héja lereszelve,
2 citrom héja lereszelve,
5-6 db szegfűszeg.
Elkészítjük a szörpöt (50 dkg cukor+5 dl víz), beletesszük a hozzávalókat, és az egészet kb. 10 percig gyengén forraljuk, majd leszűrjük, és palackokba töltjük.
[szerkesztés]
Ananász-szörp
Hozzávalók:
7 dl víz
70 dkg cukor
20 dkg friss kopra (vagy 25 dkg kókuszreszelék)
1 dl kókusztej (elhagyható)
2 narancs héja lereszelve
1 citrom héja lereszelve
5 db szegfűszeg
1 vaníliarúd középen behasítva
Elkészítése: A vízből és a cukorból szirupot főzünk, beletesszük a hozzávalókat a kókusztej kivételével, és az egészet kb. 20 percig gyengén forraljuk. Beleőntjük a kókusztejet, és lassan, betakarva kihűtjük. Amikor kézmeleg, kidobjuk belőle a vaníliát és a szegfűszeget, egy napra a hűtőbe tesszük, majd leszűrjük, felforraljuk újra, és palackokba osztjuk. Érdemes minél kisebb egységekre osztani, mert ebből kevés kell egyszerre. Inkább ízesítésre használjuk, mint szomjoltónak. Nekem egy ilyen adag 1-2 évre elég, és szinte csak koktélokba használom fel.
[szerkesztés]
Bodzaszörp
Hozzávalók:
6 db bodzavirág
80 dkg cukor
4,5 liter víz
1 késhegynyi szalicil
Elkészítés: A megmosott bodzavirágot egy 5 literes üveg aljára rakjuk. A cukrot és vizet megmelegítjük. Nem szabad felforralni. Az egészet ráöntjük a bodzavirágra. Az egészet hagyjuk 36 órán keresztül hűlni. Majd az egészet leszűrjük, ízlés szerint ízesítjük. Most már csak fel kell forralni és forrón üvegekbe kell önteni és jól ledugaszolni. Kihűtve, jégkockával fogyasztható. Esetleg jól megy hozzá egy kis citrom lé.
[szerkesztés]
Bodzaszörp
Hozzávalók:
4 liter szörphöz
10 db tenyérnyi,
teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral),
1 nagy lédús citrom,
1 kg kristálycukor,
2 evőkanál ecet,
3 dkg citromsav,
1 mokkáskanál nátrium-benzoikum,
1 mokkáskanál só.
A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima- vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.
[szerkesztés]
Citromszörp
(friss citromból)
Hozzávalók:
1 liter víz,
1 kg cukor,
3 db citrom,
10-15 g citromsav,
2 g szalicilsav.
A vízben forralással feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a szalicilsavat és a citromsavat, forralásig melegítjük, majd az edényt a tűzről levesszük. A meleg cukorszörpbe beletesszük a két megmosott citrom finoman megreszelt héját, és jól elkeverjük. Kihűlés után kettős gézen szűrjük, beleöntjük három citrom kifacsart levét, és palackokba töltjük.
[szerkesztés]
Citromfű szörp
(cukorszörp)
Hozzávalók:
1 liter víz
1 kg cukor
1 rúd fahéj
10-15 dkg citromfű levél (ízlés szerint)
4 citrom leve
A vízből, cukorból a fahéjjal szirupot főzünk, ha kész hagyjuk kihűlni. A citromfű ágakat megmossuk, lecsipegetjük róla a leveleket, és felaprítjuk. A kihűlt szirupot ráöntjük, és állni hagyjuk kb. 20-30 percig. Ezután belecsavarjuk a citromok levét, leszűrjük és fél literesnél nem nagyobb üvegekbe töltjük. Felhasználásakor, egy rész szörphöz 3-4 rész víz, szódavíz, vagy ásványvizet töltünk ízlés szerint.
[szerkesztés]
Csipkebogyószörp
Hozzávalók:
1 kg zúzat,
4 liter víz,
1-1,8 kg kristálycukor,
1 liter léhez 10-15 g citromsav).
A friss, érett, dér csípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón áteresztjük. Egy kg zúzatra 3 liter meleg (50-60° C-os) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször fölkeverjük. Ezután a levet az ismert módon kipréseljük, a kendőben visszamaradt törkölyre egy liter vizet teszünk, fölmelegítjük 70° C-ra, másnapig állni hagyjuk, és ismételten kipréseljük. Az egyesített leveket szűrjük.
Szörpkészítés: A léhez a szokásos módon hozzátesszük a cukrot és a citromsavat. Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. egy rész lé, egy rész cukor), a kész szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilsavat vagy 1 g nátrium benzoátot oldjunk.
[szerkesztés]
Csipkebogyószörp 2.
Hozzávalók:
1 kg csipkehús
2 l víz
1,75 kg cukor
szalicil
Elkészítése: A frissen szedett bogyókat megmossuk, összezúzzuk, ráöntjük a víz felforralt felét.és a maradéknak a felével azonnal nyakon öntjük. 2 napig állni hagyjuk, közben gyakran megkeverjük. Két nap után szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük. A cukrot a maradék vízzel sűrű sziruppá főzzük, habját leszedjük, és a gyümölcsléhez keverjük. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük és lekötjük. A bekötésnél használjuk az ismert szaliciles trükköt.
[szerkesztés]
Csipkebogyószörp 3.
Elkészítési idő: 40-60 perc (főzött szörp)
Ezt az egyedülállóan kitűnő ízű szörpöt gyermekek részére ajánlatos készíteni, étvágyfokozó. (enyhe vízhajtó)
Hozzávalók:
csipkebogyó,
kristálycukor.
Elkészítés: A megtisztított bogyókat jól megmossuk, lábasba tesszük. Minden 1 kg bogyóra számítottan 3 dl vizet öntünk rá, és nem nagy lángon teljesen puhára főzzük. Ezután finom szőrszitán keresztül áttörjük, ügyelve arra, hogy az apró magok ne kerülhessenek a lébe. Az átszűrt lét pontosan lemérjük, majd kilónként 75 dkg kristálycukrot keverünk hozzá, és gyakori keverés mellett a forrástól számítva 25-30 percig főzzük. Tisztára mosott, száraz, előmelegített üvegekbe tesszük, és légmentesen lezárjuk. Ezzel a főzéssel ugyan teljes C vitamin tartalmat elveszíti a szörp, mert a C vitamin hő hatására lebomlik, de finom lesz.
[szerkesztés]
Fehér ribizliszörp
Hozzávalók:
1 kg fehér ribizli
1 ek cseresznyepálinka
1 ek őszbaracklikőr, vagy barackpálinka
1/2 kg fehér köszméte (egres)
cukor
szalicil
Elkészítése: Megtisztítjuk a gyümölcsöket, alaposan megmossuk, leszárazzuk, a köszméte végeit lecsipkedjük. Összeturmixoljuk, és 5 ek kristálycukor hozzáadásával egy porcelánedényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és 90%-nyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd belekeverjük a konyakot, üvegekbe töltjük, és a celofános-szaliciles trükkel azonnal lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsból fehér ribizli-dzsemet készítünk. Rendkívül ízletes szörp! Újabban kevés jostát is teszünk bele, úgy még érdekesebb az íze.
[szerkesztés]
Fekete ribiszke-szörp
Hozzávalók:
1 kg fekete ribiszke,
2,5 liter víz,
0,5 kg kristálycukor,
1 dkg kristályos citromsav.
A fekete ribiszkét lebogyózzuk, zúzzuk, hozzáadunk 2 liter vizet és a cukrot, majd langyos helyen két-három napig állni hagyjuk, előerjesztjük. Ezután kendőn leszűrjük, a visszamaradt törkölyhöz 0,5 liter vizet öntünk, és beletesszük a citromsavat, felforraljuk, kb. 30 percig melegen tartjuk (mindegy 90° C-on), majd másnapig állni hagyjuk. Ismét leszűrjük, préseljük. Az egyesített ribiszkeleveket kezdődő forrásig melegítjük, majd hagyjuk 50-60° C-ra lehűlni, utána vattán szűrjük. A szörpöt a málnaszörphöz hasonlóan készíthetjük.
[szerkesztés]
Fekete ribizliszörp
Hozzávalók:
1 kg fekete ribizli
1 ek konyak
cukor
szalicil
Elkészítése: Megtisztítjuk a gyümölcsöt, alaposan megmossuk, leszárazzuk. Összeturmixoljuk, és 3 ek kristálycukor hozzáadásával egy edényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd belekeverjük a konyakot, üvegekbe töltjük, és a celofános-szaliciles trükkel azonnal lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsból fekete-ribizli-dzsemet készítünk. Rendkívül ízletes szörp! Újabban kevés jostát is teszünk bele, úgy még érdekesebb az íze.
[szerkesztés]
Gyömbérszörp
Hozzávalók:
1 l víz
1,2 kg cukor
5 db friss gyömbér vékonyra szelve
3 csomag vaníliás cukor
2 citrom karikára vágva héjastul
Elkészítése: A hozzávalókat egy lábosba teszem, összeforralom. Nem sokáig, úgy 5-10 percig rotyogtatom még. Letakarva, bebugyolálva hűtöm ki, szép lassan, hogy az ízek összeérjenek. Fél melegen kikapkodom belőle a citromot, a többinek adok a botturmixszal, majd amikor kihűlt, még 3 órára a hűtőbe rakom. Ha letelt, kikapom, leszűröm többször is. Ha hosszabb távra tervezek, be kell dunsztolni is, majd szalicilos celofánnal lefedni. Hűtőben 8-12 hónapot kibír úgy, egyébként csak 1-2 hónapot. De nem gond, a nagyobb áruházakban mindig kapni friss gyömbért. Jobb, mint a bolti szárított, vagy porított.
[szerkesztés]
Karamellszörp
A kristálycukrot víz hozzáadása nélkül megolvasztjuk, és állandó keverés mellett sötét sárgásbarna színűre pirítjuk. Az olvadékot hideg vízzel hirtelen felengedjük (vigyázat, óvatosan!) és a karamell teljes oldódásáig forraljuk, keverjük. Így a feketekávéhoz hasonló folyadékot kapunk, melyet törzsoldatként használhatunk fel, pl. karamelltej készítésekor. Hűtőszekrényben tároljuk.
[szerkesztés]
Közönséges cukorszörp
Hozzávalók:
1,5 kg finom kristálycukor,
1 liter víz.
Zománcozott edénybe öntjük a vizet, melyben forralással feloldjuk a cukrot. Az oldatot kétszer-háromszor rövid ideig forrásig melegítjük, és a felverődő habot leszedjük. Kihűlés után palackokba töltjük. Ez a sűrű cukorszörp kevert (mixelt) italok készítésekor gyakran használatos, a recept előírása szerint. Hűtőszekrényben tartjuk.
[szerkesztés]
Málnaszörp készítése
(hideg úton, előerjesztéssel)
Hozzávalók:
5 kg málna,
2,5 liter víz,
5 kg kristálycukor,
50 g kristályos citromsav,
7,5 g szalicilsav.
A málnát összezúzzuk, hozzáadjuk a vizet és a kevés vízben külön feloldott citromsavat, majd az egészet két-három napig állni hagyjuk (előerjesztés). Szűrővásznon szűrjük, hagyjuk lecsepegni, de a málnát nem nyomkodjuk ki, különben zavaros levet kapunk. A szűrt lé minden literéhez 1 kg kristálycukrot és 1,5 g szalicilsavat adunk, és oldódásig keverjük. A szörpöt tiszta palackokba töltjük, zárjuk és hűvös helyen tartjuk. A kendőben visszamaradt málnát bor készítésére használjuk fel. Hasonló módon készíthetünk egyéb bogyós gyümölcsökből (pl. szeder, piros ribiszke, stb.) is szörpöt.
[szerkesztés]
Narancsszörp
(friss narancsból)
Hozzávalók:
1 liter víz,
1 kg cukor,
5 db narancs,
10-15 g citromsav,
2 g szalicilsav.
A vízben forralással feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a szalicilsavat és a citromsavat, forralásig melegítjük, majd az edényt a tűzről levesszük. A meleg cukorszörpbe beletesszük három megmosott narancs finoman megreszelt héját, és jól elkeverjük. Kihűlés után kettős gézen szűrjük, beleöntjük az öt narancs kifacsart levét, és palackokba töltjük.
[szerkesztés]
Őszibarackszörp
(rostos)
Hozzávalók:
3 kg magozott őszibarack
1 l víz
70 dkg cukor
Elkészítése: A gyümölcshúst ledaráljuk, vagy elturmixoljuk. A péphez vízben felforraljuk a cukrot. Összekeverjük, üvegekbe töltjük, majd a forró vízben dunsztoljuk. A forrástól számítva kb. 30 percig gőzöljük, és a vízben hagyjuk kihűlni. A zárásra az ismert szalicilles trükköt alkalmazzuk.
Ha nem akarjuk rostosra, a ledarált gyümölcshúsra tegyünk 4 ek cukrot, csorgassuk rá 1 citrom levét, és hagyjuk állni egy napig. Öntsük fel a víz felével, tüllön szűrjük le. A maradék vízbe rakjuk be a maradék cukrot, és forraljuk fel, aztán öntsük össze. Innentől jöhet a dunszttól a többi.
[szerkesztés]
Pitypang szörp
Hozzávalók:
2 marék pitypang virág
1 kg cukor
fél citrom leve
1 liter víz
A pitypang (gyermekláncfű) virágról a szárát lecsipkedjük, beletesszük egy üveg-, vagy ép zománcú edénybe, ráöntjük a vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.
[szerkesztés]
Rostos eperszörp
Hozzávalók:
3 kg eper (lehet jó érett, de ne legyen közte hibás szem),
9 dl forralt és lehűtött víz,
1 púpozott teáskanál citromsav,
1 púpozott mokkáskanál nátrium-benzoikum,
1,8 kg kristálycukor,
0,5 dl jó minőségű rum.
Az epret csumájától megfosztjuk, majd többször váltott langyos vízben megáztatjuk. Jól lecsöpögtetjük, és turmixgépben pépesre zúzzuk. Tálba öntjük, rászórjuk a citromsavat és a tartósítószert. Lehetőleg műanyag kanállal jól összekeverjük, és lefedve a hűtőszekrényben 12-14 órán keresztül állni hagyjuk. Másnap szitán átnyomjuk, hogy az eper apró magvai ne kerüljenek a szörpbe. Az eperléhez öntjük a cukrot, és összekeverjük. Néhány óra múlva, amikor a cukor már teljesen feloldódott, belekeverjük a rumot. Szörpös üvegekbe töltjük, szorosan, légmentesen lekötjük, és végleges helyére állítjuk.
Megjegyzés: Sima- vagy ásványvízzel, esetleg tejjel 1:7 arányban hígítjuk. Kefirrel vagy joghurttal összekeverve kiváló epres joghurtot készíthetünk belőle, de különféle fagylaltokhoz vagy öntetnek is alkalmas. Gyümölcskrémekbe vagy egyéb gyümölcsös süteményekbe kiváló ízesítő. A felbontott szörpöt hűtőszekrényben tároljuk.
[szerkesztés]
Rózsa szörp
Elkészítési idő: 1 óra + száraz dunszt
Hozzávalók 2.5 literhez:
60 dkg rózsaszirom
1 l víz
2 kg cukor
1.5-2 dkg citromsav
Előkészítés: A leszedett, friss rózsaszirmokat alaposan mossuk meg, az üvegeket tisztítsuk ki. Készítsük elő a száraz dunszt helyét.
Elkészítés: Az alaposan megtisztított rózsaszirmokat az 1 liter vízben főzzük fel, és forraljuk kb. 5 percig – amíg a szirmok kifehérednek. Ezután gyorsan szűrjük le szitába helyezett tüllruhán keresztül, alaposan nyomkodjuk ki – ügyeljünk, hogy a szirmok között ne maradjon víz. Még melegen tegyük bele a 2 kg cukrot, és folytonos kevergetés mellett olvasszuk azt fel. Ezután ízlés szerint keverjünk a szörpbe citromsavat, majd még forrón töltsük üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba. Néhány nap elteltével már fogyasztható a kihűlt szörp. Hűvös helyen tároljuk, 1:8 arányban hígítsuk.
Tipp:
Bármilyen piros, illatos rózsa jó hozzá, de a legjobb az egyes helyeken pünkösdi rózsának is nevezett tövises, több sziromlevelű, rózsaszín, nagyon illatos, pünkösd táján nyíló virág.
Vigyázzunk, út mellől és kertészetekből származó növények nem megfelelőek!
Ez a rózsafaj könnyen tetvesedik, ezért permetezni szokták! A permetezés után minimum 3 hetet várjunk, de a vegyszeres dobozon is rajta szokott lenni, hogy mennyi idő elteltével nem veszélyes az egészségre.
Óvatosan nyomkodjuk ki a forró szirmokat, mert megégetheti a kezet.
Azért kell sietni a szirmok kinyomkodásával, hogy a rózsa illata és zamata megmaradjon.
Ha a cukor nem akar felolvadni, egy kicsit gyújtsunk a szirup alá, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Vigyázzunk, ekkor már ne forraljuk, mert a szörp veszít a zamatából, illatából.
Citromsav helyett használhatunk ugyanannyi mennyiségű borkősavat is, de ez a megoldás jóval drágább.
Száraz dunszt: a forrón megtöltött üvegeket tegyük meleg, kibélelt helyre, és meleg takarókkal takarjuk le, hogy lassabban hűljenek ki.
Ha mégis forrásnak indulna a szörp, akkor literenként 1.5 g nátrium-benzoát tartósítószert adjunk hozzá, amit előzőleg 0.5 dl forró vízben feloldottunk. Ezt hozzákeverhetjük a hideg, vagy akár az újra felforralt szörphöz is.
[szerkesztés]
Szamócaszörp
Hozzávalók:
70 dkg erdei vagy 60 dkg kerti szamóca,
40 dkg porcukor.
A megmosott és csumázott szamócát porcelán tálba tesszük, főzőkanállal zúzzuk, összekeverjük a cukorral, lefedjük, és 24 óráig állni hagyjuk. Ezután a levét leszűrjük, és a saját magától, nyomkodás nélkül lecsepegett levet néhány percig mérsékelten forraljuk. A tetején képződött habot leszedjük. A kihűlt szörpöt palackokba töltjük, zárjuk, és hűvös helyen tároljuk. A megadott mennyiségből 4-5 dl szörpöt kapunk.
[szerkesztés]
Vaníliás cukorszörp
Hozzávalók: 1 kg közönséges cukorszörpbe egy rúd vaníliát aprítunk, és melegen (70-80° C-on) állni hagyjuk, hogy a vanília ízét a szörp jól átvegye. Kihűlés után az oldatot leszűrjük, és palackba töltjük. Hűtőszekrényben tároljuk.
[szerkesztés]
Vegyes gyümölcsszörp
(főzött szörp)
Hozzávalók:
1 kg ribizli
20 dkg meggy
20 dkg köszméte
1-2 ek rum
Kb. 70-80 dkg cukor
szalicil
Elkészítése: Megtisztítjuk a gyümölcsöket, alaposan megmossuk. A meggyet kimagozzuk, a köszméte két végét lecsípjük. Összeturmixoljuk őket, és 5 ek kristálycukor hozzáadásával egy edényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és 3/4 annyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd belekeverjük a rumot, üvegekbe töltjük, és a celofános-szalicilles trükkel azonnal lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsból, ribizlidzsemet készíthetünk.
[szerkesztés]
Vörösboros málnaszörp
Hozzávalók:(3 főre)
2 kg nagy szemű érett málna,
1,5 liter jó minőségű, édes vörösbor,
1 kg kristálycukor,
4 szem szegfűszeg,
darabka fahéj.
A málnát kisebb adagokban, tésztaszűrőbe téve gyenge vízsugár alatt megmossuk, majd lecsöpögtetjük. Jó nagy műanyag vagy porcelántálba tesszük, és villával összezúzzuk. Ráöntjük a vörösbort, és jól összekeverjük. Ezután ritka szövésű vászonruhán (gézen vagy tüllön) az egészet átnyomjuk. A lecsurgó levet lábosba öntjük, beletesszük a fűszereket, és hozzáadjuk a cukrot. Folytonos keverés közben a forrástól számított 45 percig forraljuk. A közben képződött habot folyamatosan leszedjük a tetejéről. Lefedjük, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Csak ezután töltjük hosszú nyakú palackokba. Légmentesen ledugaszoljuk, és végleges helyére állítjuk. Megjegyzés: Nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is, hiszen a hosszú forralási idő alatt az alkohol elillan belőle. Szóda-vagy ásványvízzel, tejjel, kefirrel, joghurttal egyaránt fogyasztható.
--------------------------------------------------------------------------------------
Málnaszörp
1 kg málnát egy csapott kiskanál citromsóval összemorzsolunk, majd hozzáteszünk 1 l vizet. Összekeverjük és hagyjuk egy napot állni. Másnap gézen átszűrjük, jól kicsavarjuk, majd annyi kg cukrot adunk hozzá, ahány liter folyadék lett. Addig keverjük,míg a cukor elolvad. Hozzáadunk egy kávéskanál szalicilt, üvegekbe tesszük és lekötjük.
Bodzaszörp
Hozzávalók: 4 szép bodzavirág, 1 kg cukor, 2 dkg citromsav.
A bodzavirágokat jól lerázzuk, leöntjük 1 l forró vízzel. Hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Összekeverjük, 1-2 napig szobahőmérsékleten hagyjuk ázni. Néha megkeverjük. Leszűrjük, felforraljuk és előmelegített üvegekbe tesszük. Dunsztba rakjuk pár napra.
Narancsszörp
Hozzávalók: 4 narancs héja, 40 dkg sárgarépa, 2 l víz.
2 órán át főzzük lassú tűzön.
60 dkg cukor, 2 kis doboz citrompótló, 4 l víz.
A cukorból és vízből szirupot főzünk. Ha kihült, hozzáadjuk a citrompótlót. A répát, narancshéjat leöblítjük hideg vízzel, összeturmixoljuk és összekeverjük a sziruppal, majd üvegekbe töltjük.
--------------------------------------------------------------------------------------
Málnaszörp
1 kg málnát egy csapott kiskanál citromsóval összemorzsolunk, majd hozzáteszünk 1 l vizet. Összekeverjük és hagyjuk egy napot állni. Másnap gézen átszűrjük, jól kicsavarjuk, majd annyi kg cukrot adunk hozzá, ahány liter folyadék lett. Addig keverjük,míg a cukor elolvad. Hozzáadunk egy kávéskanál szalicilt, üvegekbe tesszük és lekötjük.
Bodzaszörp
Hozzávalók: 4 szép bodzavirág, 1 kg cukor, 2 dkg citromsav.
A bodzavirágokat jól lerázzuk, leöntjük 1 l forró vízzel. Hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Összekeverjük, 1-2 napig szobahőmérsékleten hagyjuk ázni. Néha megkeverjük. Leszűrjük, felforraljuk és előmelegített üvegekbe tesszük. Dunsztba rakjuk pár napra.
Narancsszörp
Hozzávalók: 4 narancs héja, 40 dkg sárgarépa, 2 l víz.
2 órán át főzzük lassú tűzön.
60 dkg cukor, 2 kis doboz citrompótló, 4 l víz.
A cukorból és vízből szirupot főzünk. Ha kihült, hozzáadjuk a citrompótlót. A répát, narancshéjat leöblítjük hideg vízzel, összeturmixoljuk és összekeverjük a sziruppal, majd üvegekbe töltjük.
--------------------------------------------------------------------------------------