Bambi
Szerintem mindenki imádta régen a Bambi üdítőt, minden egyes boltban megtalálható volt, a balatoni strandokon mindenki kezében ez volt, nem is véletlenül, nagyon finom volt! Van egy jó hírem a számodra: elhoztam nektek a Bambi üdítő receptjét!
A magyar piacon ez az üdítőital volt a legelső, ami megjelent a szocializmus korszakában, akkoriban más szénsavas üdítő nem is volt. A Bambi egyébként szintetikus alapanyagokból készült, narancs jellegű ízesítéssel és színnel, két és féldecis csatos üvegben lehetett hozzájutni. Biztosan ismeri mindenki a következő idézetet, amitől a nagymamák szeme könnybe lábadt általában:
„Jaj, úgy élvezem én a strandot,
Ottan annyi a szép és jó,
Oly sok vicceset látok, hallok,
És még Bambi is kapható!”
Kovács Eszti 1959-ben énekelte meg ezt a nagyon népszerűvé vált dalt, a Pancsoló kislány címmel illetett műben is szerepel a Bambi! No, de mi az a Bambi?
Akkoriban a Bambi jelentette az egyetlen szénsavas üdítőitalt, szoros munkásnők állították elő ezt a terméket. Először még koronazáras volt, de erre már szinte senki sem emlékszik, csak a hidegháborús fémhiány utáni időkben lett lecserélve a koronazár csatra. A Bambit a Margitszigeten palackozták, csak úgy, mint később a Pepsi-Colát is. A Pepsi megjelenése után sajnos a Bambit már nem keresték annyira, bár bevezették először azt, hogy csak akkor lehet Pepsit venni, ha vesznek hozzá Bambit is. Az 1970-es évekre a Bambi egyszerűen kiment a divatból, a helyét átvette a többi üdítőital, mára már sehol nem kapható sajnos. Most viszont találtunk egy receptet, melynek segítségével te magad is elkészítheted otthon! A következő oldalon meg is mutatom!
Nem mondanám egészségesnek ezt az italt, ugyanis rengeteg cukor kell az elkészítéséhez, de azért ritkán szerintem belefér, már csak azért is, mert nosztalgiázni tökéletes!
Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a citrom levét és a cukrot oldjuk fel benne. Ha elkészül a szirup, akkor vegyük le és hagyjuk lehűlni. Amikor teljesen kihűlt, akkor adjuk hozzá a vérnarancsaromát, keverjük el jó alaposan, majd töltsük üvegekbe. Zárjuk jól le, hogyha megszomjaznánk, akkor szódavízzel, vagy sima vízzel hígítva fogyasszuk, inkább hűtve! Istenien finom!