Nincs olyan ember a földön, aki örülne a magas káros koleszterin-szintnek, hiszen ez a rendellenesség olyan, akárcsak egy ketyegő bomba, sosem tudhatjuk, hogy mikor okoz gondot, mikor okoz keringési, vagy szívproblémákat.
A zsírok, lepedékek letapadása az erek falán azért veszélyesek, mert így a vérnek kevesebb helye marad a keringésre, azaz szűkebb résen kell keresztülpréselje magát, ami a szív munkáját is növeli, ami végül így a magas vérnyomás kialakulásához vezet. Sajnos az sem ritka, hogy egy vérrög eltömít egy eret, ami akár végzetes következményekkel is járhat.
Éppen ezért érdemes egészségesen étkezni, hogy minél kevesebb lerakódás képződjön a vérerekben. Rendszeresen menjünk orvoshoz, aki megméri a koleszterin-szintünket, és annak függvényében előírja a gyógyszeres kezelést, valamint a fogyasztandó ételek listáját is ismerteti. De otthon is tudunk tenni azért, hogy mérséklődjön a koleszterin-szint. Íme, egy remek gyógyital receptje, amely ebben segít.
1. A vizet tegyük bele egy fazékba a mazsolával együtt, és főzzük 10 percig.
2. Vegyük le a tűzről a fazekat, mehet bele a zöldtea, a méz, valamint a gyömbér.
3. Födjük le, majd csavarjuk be egy gyapjú anyagba a fazekat. Pihentessük a főzetet egész éjszaka, 8 órán keresztül. Reggel szűrjük le.
4. Naponta kétszer, 150–200 ml-t kell meginni a gyógyitalból, étkezések előtt.
5. A mazsola azért jó, mert tele van egészséges rostokkal, káliummal, és antioxidánsokkal, amelyek jót tesznek a szívnek, és csökkentik a koleszterin-szintet.