Soniboy honlapjára tévedtel!

Nézz, hogy láss a világban !

Tudta-e hogy?


A tojás

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele
van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a
betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív- és érrendszeri
megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek
kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a
teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem
tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a magas
koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták
ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban
bebizonyították, hogy ezek tévhitek.

Hogyan válasszunk tojást a boltban?

     Tudta-e hogy?


     - A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül
vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is,
ezért célszerű kartondobozban tárolni.
     - A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert
így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
     - A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
     - Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
     - Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető,
mintha friss tojást főztünk volna meg.
     - A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az
asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál,
akkor nyers.
     - A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő
embrió, hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".

Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk
fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra
bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a HU magyar, a NL holland,
a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar
tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella
elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei
vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például: 3HU63T18/6

A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet
szabad tartás - 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás - 3,
ökológiai tartás - 4), majd következik az ország kódja, magyar tojás
esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt
követi az állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése
(T), az állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók
száma.

A tojás értéke

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak
összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz,
ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és
kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember
emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban
fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb,
mint 15 perc alatt elkészíthető.

A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami
elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az
Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Tények és tévhitek

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy
koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér
koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók
felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas
koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a
tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on
elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül
fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.

Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget
fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza
állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus
ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb
távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint
ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.



 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 273
Tegnapi: 155
Heti: 651
Havi: 2 956
Össz.: 1 706 372

Látogatottság növelés
Oldal: Tudta-e hogy?
Soniboy honlapjára tévedtel! - © 2008 - 2024 - soniboy.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »