Soniboy honlapjára tévedtel!

Nézz, hogy láss a világban !

Pálinka



Borókapálinka

 

Hozzávalók:

20 dkg borókabogyó

1 liter pálinka

 

Elkészítése: A borókabogyót a napon kiszárítjuk, majd mozsárban összezúzzuk és széles nyakú üvegbe tesszük a pálinkával együtt. Egy-két hét tárolás (hűvös helyen) után leszűrjük.[1]

[szerkesztés]

Borostyánpálinka

 

Vágjunk össze 15-20 gramm friss, egészséges borostyánlevelet, tegyük üvegbe, öntsünk rá 0,7 liter pálinkát vagy vodkát, és érleljük négy hétig. Érlelés közben naponta rázzuk fel, majd szűrjük le. Naponta 1 teáskanálnyit fogyasszunk belőle köhögés esetén.

[szerkesztés]

Erdélyi pálinka

Erdélyi köményes pálinka(fűszeres pálinka)

Erdélyi fenyőpálinka

[szerkesztés]

Házi pálinka

 

Hozzávalók:

Gyümölcs

Kristálycukor

Víz

 

Elkészítése: Az alapanyagokat össze keverjük, hordóban érleljük. 2-3 hónap után üstbe öntjük, lassú tűzön lepároljuk.[2]

[szerkesztés]

Kökénypálinka

 

Elkészítése: 1,5 kg kökényt összezúzunk és elkeverjük 1,5 liter tiszta szesszel. Egy hónapon át, naponta rázva meleg helyen tartjuk. Ekkor átszűrjük, és elkeverjük 7 dl víz és 25 dkg cukor keverékével. Egy hétig állni hagyjuk, aztán újra átszűrjük, és palackozzuk.[3]

[szerkesztés]

Kökényes ágyaspálinka

 

A kökényt dércsípés után, s valóban érett állapotában, amikor a gyümölcs már kicsit megráncosodott, kell begyűjteni. Ellenkező esetben a végtermék enyhén opálos színű (opoleszcens) lesz, ízvilága túl ress. A szakkönyvek ill. a pálinkatörvény szerint min. 1:10 arányban kell a gyümölcsmennyiségnek a pálinka mennyiséghez aránylania, azaz 10 l pálinkába min. 1 kg kökény kell. A kész pálinka kitűnő étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok mártásában pikáns adalék, stb.

 

Elkészítése: A gyümölcsöt ki kell válogatni, csak az ép, egészséges szemek alkalmasak. Szártól, levéltől, gallydaraboktól különválasztva alaposan lemosni. Majd fizikailag kicsit megsérteni, megtörni a szemeket. Zárható edénybe (üvegballon, dunsztosüveg, stb.) helyezve ráönteni a pálinkát, és min. 3 hónapra hűvös helyen légmentesen lezárni. (Én, ha még van tavalyi, akár hat hónapig is rajta hagyom.) Időnként felrázni, megkeverni. A terminus végén több rétegű gézen átszűrni, s ülepítés céljából egy demizsonba helyezni. Újabb hat-nyolc hét után óvatosan, nem felrázva lefejteni a seprűről. További 10-12 hónapra sötét, hűvös helyen érni hagyni, majd kis üvegekbe palackozni. [4] A kész ital törésmentes, kristálytisztán egyszínű, átlátszó. Igazi aromáját, selymes ízvilágát, letisztult zamatát min. 8-10 hónap érés-pihentetés után éri el. Minél több a beágyazott kökény, annál karakteresebb, és szín-teltebb lesz a végtermék. A szín- és ízvilágát befolyásolja a feldolgozott kökényfajták aránya. Az ehető kökények között létezik ugyanis fehér húsú és piros húsú gyümölcs. A mennyiség megválasztásánál mindenképpen gondolni a feldolgozás teljes időciklusára. Néhány literrel nem érdemes pepecselni, mert nem hogy a következő termést nem éri meg, de a 8 hónapos érés előtt elfogy.

[szerkesztés]

Mézes diópálinka

 

Hozzávalók:

1 l tiszta alkohol,

20 dkg puha zöld dió,

50 dkg virágméz,

1 dkg szegfűszeg,

1 dkg őrölt fahéj.

 

A diót váltott vízben többször átmossuk, nagyon apróra összevágjuk, és beletesszük az alkoholba. Jól ledugaszolt üvegben legalább négy hétig hűvös helyen hagyjuk állni. Ezután beleszórjuk a megroppantott szegfűszeget és a fahéjat. 5 dl vizet felforralunk, belecsorgatjuk a mézet, de már csak egyet forralunk rajta. A tűzről lehúzzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. A tetején képződött habot gondosan leszedegetjük. A diós-fűszeres alkoholt (a diódarabkákkal együtt) jó nagy befőttes üvegbe tesszük, majd hozzáöntjük a mézes vizet. Jól összekeverjük és letakarjuk. Hűvös helyen két hétig érleljük, időnként megkeverjük. Ezután először szitán, majd gézen vagy tüllön is átszűrjük. Kisebb méretű palackokba töltjük, és jól ledugaszoljuk. Akár azonnal is fogyasztható. Megjegyzés: Remek ízesítő fagylaltokhoz, krémekhez, de magában is különleges, nagy alkoholtartalmú ital.

[szerkesztés]

Szegedi ágyaspálinka

 

(fűszeres pálinka)

 

Hozzávalók:

1-1 dkg csillagánizs, vaníliarúd,

2-2 dkg szerecsendió, szerecsendió-virág, egész fahéj, gyömbér, szegfűbors, kardamummag, szegfűszeg,

3-3 dkg ánizsmag, angelikagyökér, borsmenta,

5-5 dkg szagosmüge, borókabogyó, diólevél, áfonya, vagy kökénybogyó,

30 dkg mentolos cukorka, vagy ízlés szerint a gyógyszertárakban kapható mentol-kristály.

[szerkesztés]

Elkészítés

 

A fűszereket 3 liter pálinkában 8-10 napig áztatjuk, majd leszűrve kisebb üvegekben, jól ledugaszolva tároljuk.

[szerkesztés]

Szegedi ágyaspálinka II.

 

(fűszeres pálinka)

 

Hozzávalók:

2-2 dkg szerecsendió-virág, fahéj, gyömbér,

3 dkg ánizsmag,

30 dkg mentolos cukorka, vagy ízlés szerint a gyógyszertárakban kapható mentolkristály.

 

Elkészítése: A fűszereket 1 l. pálinkában, vagy konyakban 8-10 napig áztatjuk, utána szűrjük, palackokba töltjük.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 257
Tegnapi: 155
Heti: 635
Havi: 2 940
Össz.: 1 706 356

Látogatottság növelés
Oldal: Pálinka
Soniboy honlapjára tévedtel! - © 2008 - 2024 - soniboy.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »